Nicky

Nu har vi fått ett papper från våran veterinär som vi ska skicka in till försäkringsbolaget för att få ta en magnetrötgen.. men hennes diagnos är inte alls bra så här stog det på papperet:

Ridhäst: ingen
Avelssto: mycket liten
Överlevnad: mycket god

Ja alltså jag kommer aldrig mer få rida på min lilla älskling, och bara tanken på de får mej gråtfärdig, nej ibland undrar jag faktiskt om det är den här sporten jag ska hålla på med?
Jag har knappast åkt på något banan skal fram.. men det måste ju föra något gott med sig!


jag och Nicky för ett år sen, min älskling!

Dåligt

Nu har uppdateringen vart USEL, skäms!
Det har iaf hänt en del saker sen sist.. jag har tränat på med Ina, och nu ÄNTLIGEN känns det som om vi börjar komma någonstans när jag rider henne på marken! hon börjar söka sej ner och börjar sakta men säkert gå i låg form! mm de e så kul när man får lite "belöning" när man jobbar med en häst! :)

Och idag red jag också ner på banan, det hade spö regnat hela dagen och helt plötsligt sprack de upp åh blev sol, så jag skyndade på med ridkläderna och for ut till stallet åh fixade ina och red ner på banan, och jag blev nästan svettig när jag borstade ina för solen var framme, och när jag kommer ner till banan börjar de att SPÖ regna värre än innan! så typiskt, och Ina som verkligen hatar regn! och samtidigt som jag var påväg ner till banan så var ulli också de, så vi fick rida båda två på en genom blöt bana! och Ina var helt okonsentrerad, hon var överallt, och hon lyssnade ingenting på mej.. hon skulle hålla koll på vart ulli och samira va någonstans och så var hon irriterad på regnet, så idag var ingen lyckad träning, och det var ingen idé att fortsätta rida och riskera att hon blev sur och vrång så jag red hem ist.. får rida ner till banan någon annan dag och köra lite markarbete få se om hon är på bättre jobb humör!
Och juste på måndag är det HOPPTRÄNING! :D jippie! de blir nog perfa för ina som inte hoppat på ett tag, eller jag har hoppat på banan, men endast små och enkla hinder så vi bara får leka runt så hon tkr att det är jätte kul och så att hon får tycka att hon är världsbäst! hihi :)

Ja nu har ni en uppdatering sen några veckor! :)


söt polle! :)

Längesen Nu

Nu va det ett tag jag skrev nått här, men min familj och jag har vart på en mini semester till mina kusiner i linköping. Och jag vill verkligen tacka Ulrika som hjälp till att ta hand om mina hästar! läs hennes blogg: ulrikaasplund.blogg.se :)
Jag får uppdatera mer sen om träning, så håll utkik :)

Ina för några dagar sen:

HP Masterchoice

Tänkte berätta lite om våran unghäst HP Masterchoich, han kallas Choice.
Föddes den 11 juli 09, samma dag som pappa fyller år! haha :)
Hans mamma är Ina, som jag nu rider.
Hans pappa är en av Louise Haagas hingstar Acacio.
Vi betäckte Ina med honom för att vi ville ha en "liten" häst med hoppkapacitet, vilket vi hoppas på att Choice har! :)
Annars blir han en maxad D-ponny som vi tyvärr kommer att få lov att sälja när han är färdigutbildad, så jag hoppas på att jag kan få en liten häst, finns kanske dom som tkr att det är onödigt att "försöka" få en liten häst, men har den hoppkapaciteten så behöver den inte vara 170 i mankhöjd! :)

Just nu går han på hingst bete med två andra åringar, och ska gå där hela sommaren, ja det var väl det man kunde säga just nu.. :)

nyfödd:

ute för första gången:



Några dagar senare, syns att han redan här börjar få mer muskler!:




Nu har han vuxit lite till:


Syns att han blir kraftigare för varje dag haha:

nu har det gått nån vecka och han växer som ogräs! :

Nu har det gått några veckor till och nu syns det att han börjar utvecklas, haha :





visst är han sööt! :')



nu är det vinter och han är ännu större!:

Några veckor fram, nu börjar det bli vår:

och så tar vi ett hopp fram tills hur han ser ut nu, när han går på bete:


Så nu har ni fått bilder från hela Choice första levnads år! hoppas ni gillade de! :)


Ulli och Samira

Innan jag gick ner och hoppade idag så var jag Ulli (ulrikaasplund.blogg.se) ner och satte upp banan, oh sen följde jag med henne när hon skulle hoppa sin häst, samira först :)
Lite bilder jag tog på dom:





Hoppning Med Ina

Idag red jag ner på banan och hoppade med Ina, och hon gick jätte bra tills hon fick mjölksyra och blev jätte trött, unghästar blir oftast jätte trött helt plötsligt! och det passar bra in på ina, helt plötsligt tar det kork stopp! hahah

Iaf körde vi dessa övningar:

Och en 5 åh halva.

Jag började att hoppa ett litet rättuppstående hinder som framhoppning sedan hoppade jag hela linjen med ett rättuppstående hinder tre normalagaloppsprång ett kryss som låg på två tunnor tre vanliga galoppsprång och ut på ett litet rättupstående hinder.
ibörjan var hon livrädd för tunnorna så jag började med att ta ner krysset och låta två bommar ligga på marken, så om hon skulle stanna så var det bara att gå över och fortsätta ut på det andra hindret, red på så ungefär tre gånger i höger varv så vi fick flyt igenom, sen bytte vi varv och gjorde samma sak där, fast då hade vi lagt upp bommarna till ett kryss, och hon hoppade upp sej jätte mkt för hon tkt att tunnorna var riktickt läskiga haha :)

Sedan gick vi över på den andra övningen som ni kan se,  första gången lät vi alla hinder bara ligga som bommar på marken, förutom stutsen som vi lät ligga uppe ca två dm ovanför marken. Red på två gånger när det låg så, så vi fick flyt sedan höjde vi upp så hindrena låg på ca 30-40 cm, men vi lät det första hindret ligga bara som en bom på marken, Ina som inte är så jätte van vid stuts plöjde bara rakt igenom stutsen ut, haha men det var ändå bra för henne, för hon fick lov att "ta tillbaka" sej själv så hon inte bara springer på, men gjorde om sista stutsen till en oxer, så hon fick komma med flyt igenom hela serien, så det blev en tre kombination, och hon gick jätte bra!

Vi avslutade med att hoppa en 5 åh halva, tog den endast en gån då hon började bli trött.

Tycker att träningen idag gick jätte bra! Nu har hon sin egen bjudning igen som hon INTE hade sista hopplektionen, men jag ska fortsätta att hoppa iaf minst en gång i vecka för att underhålla henne då hon inte är mogen för att vila från hoppningen än! :)

En liten film från idag också, som sagt har vi lagt ner första hindret in i stutsen till en bom, som Ina helt struntar i och bara springer över, hade det vart ett hinder hade hon hoppat och kommigt bättre in på serien! :)


Och här har ni två bilder som ulli tog:


Ina Idag

Idag red jag ut med Ina, red mora vändan, och det första ina håller å att göra när jag travar är att stå på näsan... IGEN! vilken liten klumpfia, så jag fick rida på som igår, med mkt tryck och hålla henne i hög "form" så hon inte blir framtung, hon måste verkligen få tyngden mer bak så hon inte blir framtung, för då står hon på näsan, tror det beror på att hon är kofotad fram (hennes ben är vinklade innåt) inte mkt men det syns lite i hennes gång, det är ingenting som är farligt eller som hon är irriterad av utan hon är född så och hon har ärft det av sin mamma som var det.. men det gör att hon kan snubbla lite lättare om hon inte har koll på sina tassar, haha

Iaf jag började med att trava och som sagt fick rida med mkt tryck, och on gick jätte bra! :)
Sen red jag in på en äng och galopperade på en 15 meters volt och böjde henne runt skänkeln, och hon börjar äntligen fatta! hon börjar slappna av och med lite mer träning så kommer hon snart att söka sej ner och börja gå i låg form, och jobba riktigt! :) hon är så duktig min lilla fislisa! :) hihi

När vi kom hem var hon jätte trött, haha hon blir alltid det efter man vart ute! och Imorrn hade jag tänkt att hoppa igen på banan, efter som att mia tkt att jag kunnde göra det två gånger i veckan för att underhålla henne, efter som att hon inte är mogen än för att ställas av eller ta en paus fran hoppningen :)
Så håll utkik efter mer uppdatering imorrn, och juste ska försöka hinna med att berätta om våran unghings också!



Ina efter en utställning i rättvik som treåring


Jag Är Med Och Tävlar


Inas Träning Igår

Red ner till banan med Ina igår, ville bara rida igenom och känna att hon går åh böja runt skänklarna och att hon går att ta till baka och rida fram, tempo övningar helt enkelt.
Började med att bara jogga fram, men helt plötsligt på rakt spår så bara snubblar hon och går ner på knäna!! trodde vi skulle gå omkull helt! men hon hittade balans och kom upp! pust! Vet faktiskt inte vad hon höll på med, tror hon var väldigt irriterad på flugorna så hon fick för sej att hon skulle klia sej och det gick ju inte så bra när man travade! lilla klump fina!

Efter så skrittade jag fram några steg och sen så började jag treva så jag skulle känna att hon inte var halt eller nått, men hon var ren så jag fortsatte att jogga och sen gör hon samma sak igen! hon skulle vifta bort med huvut och snubblar igen och går ner på knäna, så nu hoppade jag av och tittade så hon inte gjort illa sig någonstans, men hon hade fått några små skrap sår på knäna och ett litet på mulen, men inget farligt så jag hoppade upp kände så hon inte var hallt och de va hon inte så nu red jag på henne med väldigt mycket tryck och höll upp huvet på henne så hon inte skulle snubbla igen, och hon gick väldigt bra faktiskt! Och lika i galoppen gick hon jätte bra! :) hon gick runt skänkeln och var jätte duktig!
Sen när vi kom hem var hon jätte trött, lilla pluttis! tss :)


ina och jag på hoppträning :)

Nickys Skada

Ja nu ska jag ta och berätta om allt som hände igår! pusst kan bli en del för nu har vi vart på återbesök på ATG med nicky, Jag kan ta och berätta om hennes skada först, för er som inte vet.

Det började med att hon blev halt, men det gick över, och då blir det ju oftast att man tänker, "ja men hon har säkert sträckt sej i hagen" för hon var bara halt en dag... så jag lät henne vila och sen var hon bra igen...
Men hon började krångla så mkt på hopplektionerna och hon började stanna och hon blev typ som när vi köpte henne, som ett monster, stanna slå stanna slå...
Och hon hade ju bara gått framåt så vi kännde att det måste vara nått som är fel.
Så vi åkte till ATG och longerade, gjorde böjprov och röngade (stavning) och redan på longeringen så var hon tydligt halt! och lika på böjprovet, det satt i höger framben, men hon var även stel bak, så vi röngade bak benen men hon var HEL ren i dem.
Men veterinären kom fram till att hon hade en hovleds inflammation i höger framben, så vi behandlade det och hon vilade i ca 5 veckor och så fick jag börja sätta igång henne, schemat var:

10 dagar skritt
10 dagar trav och skritt
10 dagar skritt trav och galopp

Sedan fick jag börja rida som vanligt och efter ca två månader kunde jag börja hoppa, skulle alltså vart i Augusti!

Men redan när jag skulle börja trava henne första dagen gick hon orent!!
kände ingenting i skritten men direkt i traven, så vi åkte in igen och nu var hon haltare än vad hon var första gången!!
Hon hade svarat jätte bra på första behanlingen och blivit bra direkt men det var inte ett bra täcken att hon redan nu blev halt igen! så snabbt efter en behandling, så vi skulle göra ett försök till att göra samma behandling och så fick hon stå i en liten sjuk paddock i 2 veckor, och efter ca tre veckor var vi tillbaka på ett åter besök, alltså igå och hon är INTE bra....
Hon är nästan värre en både första och andra gången, så Nino vet. bedövade hov leden och så longerade vi henne igen, då blev hon lite bättre men inte helt, så han lät bedövnigen verka ca tjugo min till och hon var nästan o halt men ändå halt, så han sa att 2/3 av problemet sitter i hovleden och det andra "runt" om, så vi gick in och röngade hennes kota och då såg Nino att hon fått en hovbens sänkning.. det är som en slags fång, antagligen för att hon gått på gräs.. och det är det som gjort att hon blivit värre..
Men fortfarande är det största problemet hennes hov led, han sa att om det bara vart hovbens sänkningen hade vi låtit henne vila i x antal månader tills hoven vuxit ut och blivit notmal igen och sen kunnat sätta igång henne, så det är inte det största problemet, men det gör det värre för henne..
Men nu ska Nino prata med försäkrings bolaget om att vi ska få göra en magnetröngen på hennes kota så vi får se vad som är felet, vf hon inte svarar på behanlingen.. Nino sa att det kunde vara banden (kommer inte ihåg vad dom heter) som sitter vid hovleden ner i hoven som kunde ha blivit ut sträckta eller fått nån skada om hon klivit snett eller någonting, för dom banden stabiliserar hov leden, men när dom är skadade blir hovleden instabil.. och om hon nu skulle ha det här felet så kommer hon få vila i 6 MÅNADER!!!!! jaja hon får vila så länge hon vill för jag vill bara att hon ska bli bra!! Men en sak är nästan helt säkert att någon mer hopphäst blir hon aldrig mer!

Det är jätte tråkigt! men vad ska man göra?
Så nu hoppas jag bara på att vi får veta vad det är för fel, vf hon inte svara på behandling..
Tkr verkligen att det är sorligt att det ska behöva bli såhär! hon är bara sju år! och Nino sa att det kan setat i väldigt länge, hon kan tom haft det när hon var i hollan, danmark, antagligen har hon fått det redan där, för när man tittar på resultat från Danmark har dom gått upp i klasserna väldigt fort, jag har inte ens sett att hon gått LC, utan hon har gått två LB och sen LA!!
Och när vi fick henne visste hon inte ens vad studs åh bommar va typ!
Så hon har ju inte haft det så lätt om man säger så!

Ja så nu vet ni allt om hennes skada, och guld medalj till er som orkade läsa allt detta!


Mer uppdatering imorrn

Uppdaterar mer imorrn om Choice m.m orkar inte nu.. :P
Men hörrni ta och ge förslag om vad ni vill att jag ska skriva om! :)


bäbisen :)

Hoppning Hemma

Efter som att Mia, min hopptränare tyckte att jag skulle hoppa igen efter nån dag sen i Onsdags så hoppade vi hemma idag, plockade upp 4 st hinder som låg på 40 cm, och gjorde en liten bana bara så Ina skulle få hoppa runt och tycka det var jätte lätt och kul, och hon gick bra, hon hoppade utan problem och uten tvekan, dock tycker jag att hon var lite slarvig med benen när det var så lågt, hon hoppar mkt bättre på träning när det är lite högre, nu snubblade hon ,mer över hindren..  men jag red inte så super idag heller.. oxh KUL att man fick lov att rida halv elva på kvällen, bara för att det var så varmt idag! haha :)

Här är lite bilder:



Träningen I Onsdags

I Onsdags körde vi en slags derby bana, där vi hoppade ut från banan och in igen, väldigt roligt, men som sagt det var verkligen in Inas dag, för det första SPÖ regnade det HELA lektionen, det var som att rida i en jätte dusch! :( banan blev helt vatten fylld och geggig! Och Ina hatar när det regnar.. :o

Vi började hoppa fram på ett grått rättuppstående hinder och det gick jätte bra! hon hoppade super och det kändes jätte bra! men när vi skulle hoppa en vatten matta så började hon vägra, ibörjan tittade hon och sen fick jag hänga på en annan häst, och hon kom över en gång, men när vi skulle få henne  att komma över igen så gick det inte, hon blev helt skänkel död och bara stod, hon VÄGRADE att ens gå nära tillslut... så vi fick helt änkelt bara låta henne vara, så på slutet fick jag hoppa en förenklad bana av vad dom andra hoppade, då ina blivit på bättre humör.. jaja hon är sto med EGEN vilja..

här har ni iaf en film från lektionen:


Lite Snabbt Nu

Oj förlåt för dålig uppdatering, men har haft lite annat för mej :)
Senare idag kommer jag skriva om Onsdagens träning som inte gick så bra för min och Inas del.. ni får också ett klipp från det :)
Och så ska jag berätta mer om torsdagens ridning, så hold on.. :)

Nu ska jag ta och kila, ska gå ponnyridning med en liten shettis idag hihi, gullit!
Så vi hörs sen! 

Kan ju också skriva ett inlägg om våran ett åriga hingst som nu går på hingst bete.

Och om ni har tur så kanske jag berättar om lite andra roliga saker som sak hända i sommar för min del ;) haha nyfikna? hihi


våran ett åriga hingst Choice :)

RSS 2.0